Scroll to top
en hr

JAVNA TRIBINA “ZAŠTO, ŠTO I OOO” U SKLOPU „MEĐUNARODNOG ZNANSTVENOG DANA ZA MALE ISTRAŽIVAČE – INTERNATIONAL MASTERCLASS“

16, ožujak, 2023

18:30

Lazareti

Edukacija | Znanost

U sklopu znanstvenog programa laboratorija CERN „Međunarodni znanstveni dan za male istraživače – International Masterclasses“ Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića i Udruga za promicanje prirodnih znanosti u suradnji s Dubrovačkom baštinom d.o.o. u četvrtak, 16. ožujka organizirali su u Lazaretima javnu tribinu pod naslovom „Zašto, Što i Ooo“ na kojoj su sudjelovati istaknuti hrvatski znanstvenici i promotori znanosti poznati široj javnosti iz popularnih televizijskih emisija: dr. sc. Vuko Brigljević i dr. sc. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, dr. sc. Toni Šćulac i Andro Petković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Splitu i dr. sc. Nikola Godinović s Fakulteta elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Moderatori tribine bili su dr. sc. Marlena Ćukteraš, uz pomoć Antuna Penda i Tomislava Birimiše, učenika Klasične gimnazije i ujedno članova Udruge za promicanje prirodnih znanosti.

Javna tribina dio je jedinstvenog znanstveno-obrazovnog programa „Međunarodni znanstveni dan za male istraživače – International Masterclasses“ čuvenog laboratorija CERN kojega u Dubrovniku provodi  Biskupijska klasična gimnazija Ruđera Boškovića i voditeljica projekta dr. sc. Marlena Ćukteraš,  uz suradnju sa znanstvenicima s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu i FESB-a i PMF-a u Splitu. Masterclass se ove godine održava  po 9. put, a svake godine program okuplja preko 10000 učenika iz cijelog svijeta. Sveučilište u Dubrovniku ustupa mladim istraživačima svoje prostorije i laboratorije za predavanja o pojednostavljenoj metodi analize događaja sudara protona zabilježenih u LHC akceleratoru i analizu rezultata iz eksperimenata ATLAS, CMS i ALICE u potrazi za Z-bozonom, a na kraju dana održava se video konferencija s CERN-om i drugim sudionicima/učenicima iz svijeta koji taj dan u svojim gradovima imaju isti program. U programu  u Dubrovniku će sudjelovati učenici trećeg i četvrtog razreda Biskupijske klasične gimnazije Ruđera Boškovića kao organizatori, učenici iz Gimnazije Dubrovnik, Dubrovačke privatne gimnazije, Pomorsko-tehničke škole i polaznici Udruge za promicanje prirodnih znanosti.

U opuštenom razgovoru gosti su mnogobrojnim mladim ljubiteljima znanosti okupljenima u Lazaretima približili svoju veliku ljubav prema znanju, ljepotu svog posla kao i zahtjeve koje pred mladog čovjeka postavlja bavljenje vrhunskom znanošću. Publika je imala priliku upoznati i osobni život znanstvenika i doznati čime se bave u slobodno vrijeme, kako se opuštaju i koje dodatne talente posjeduju.