Scroll to top
en hr

DUBROVAČKI KROVOVI: ŠETNJA KROZ PROŠLOST

22, travanj, 2022

19:00

Lazareti

Izložba

Projekt RE DU TILE – Dubrovački krovovi bavi se povijesnim razvojem i značajem kupe kanalice za Dubrovnik i njegovu okolicu. Na izložbi će se prikazati povijest razvoja kupe kanalice (kao prvog oblika krovnog crijepa u Europi nakon rimskih imbrexa i tegula), povijest njezine proizvodnje u Kuparima, način izrade kanalice, klasifikacija njenih različitih tipova te aktualna fotodokumentacija krovova sjeverne strane Grada. Pored toga, predstavit će se prikupljene fotografije krovova koje su kroz projekt dostavili građani, a odnose se na razdoblje od 1920-tih do potresa 1979. godine.
Autorice izložbe su: Kristina Kojan Goluža, Vasilija Todorović, Dora Mihaljević, Gloria Loborec, Antonia Kunjašić, Viktorija Žuvela i Romana Ficović.
Izložba je nastala u suradnji sa Zavodom za obnovu Dubrovnika, Dubrovačkim muzejima, Franjevačkim samostanom u Dubrovniku, DPDS, UPUK “Baština”, Dubrovačkim vatrogascima i Općinom Župa Dubrovačka. Realizaciju izložbe financijski su poduprli Caboga Stiftung i Studentski zbora Sveučilišta u Dubrovniku.