Scroll to top
en hr

Lazareti

Dobro došli u Lazarete ―
mjesto najljepših susreta

Lazareti su jedina potpuno sačuvana karantenska građevina na europskom dijelu Mediterana, pod zaštitom UNESCO – a od 1994. godine.

Odlukom Senata Dubrovačke Republike iz 1590. smješteni su blizu zidina, na istočnom ulazu u Grad, sjecištu glavnih kopnenih i morskih trgovačkih puteva. Gradnja Lazareta trajala je od 1627. do 1647. godine, a njihova važnost u zaštiti Grada od opasnih nevidljivih neprijatelja: kuge i ostalih zaraznih bolesti potvrđena je kada su 1724. godine proglašeni sastavnim dijelom gradskih utvrda. Nalik su zidinama, a čini ih plato i deset lađa (dvorana) između kojih se nalazi pet unutarnjih dvorišta.

Danas Lazareti imaju višestruku namjenu za umjetnost, zabavu, trgovinu, kongrese, ugostiteljstvo, modu, te ina događanja od društvenog interesa i postali su prostor izlazaka i dolazaka ne samo stanovnika Dubrovnika i cijele županije već i turista čiji se broj svake godine povećava.

Komercijalna namjena prostora Lazareta je vrlo važna jer se na taj način ovaj vrijedni prostor približio onima kojima i treba biti namijenjen – ljudima. Na trgu Lazareta su ugostiteljski objekti s odličnom ponudom hrane i pića, prostor u kojem moda dolazi do izražaja kroz dizajnerski potpisane uratke, tu je i ponos Dubrovnika Folklorni ansambl Linđo, Art radionica Lazareti, regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva Deša, te studentski teatar Lero.

Pratite nas

Prostori

  • Multifunkcionalna dvorana 1

  • Multifunkcionalna dvorana 2

  • Dnevni boravak s knjižnicom

  • Multifunkcionalna dvorana 4

  • Sound Room

Kontakt

Adresa

Frana Supila 10,
20000 Dubrovnik

Telefon

+385 20 446 184

E - mail

info@dubrovackabastina.com