Scroll to top
en hr

Lazareti

Dobrodošli u Lazarete ―
Mjesto najljepših susreta.

U prošlosti je istočni dio ulaska u staru gradsku jezgru, naselje Ploče, bilo stjecište trgovačkih karavana i putnika iz Otomanskog Carstva.
Na prostoru tog dubrovačkog naselja na kojem se prostoru nalaze Lazareti, već je 1377. izgrađena prva karantena za izolaciju putnika i robe iz istočnih zemalja jer su često vladale epidemije zaraznih bolesti.

Lazareti, sa sačuvanih osam zgrada i pet dvorišta, obnovljeni su 1623. s morske strane kako bi mogli prilaziti i veći brodovi. Imali su prostrana skladišta za robu i stoku, te prostorije za dulji boravak trgovaca i putnika u izolaciji.

U 17. stoljeću dubrovački Lazareti bili su najveći trgovački tranzitni centar na Jadranu i jedno od najbolje organiziranih karantena na Mediteranu.

Danas Lazareti imaju 10 lađa i pet terasa i imaju višestruku namjenu za umjetnost, zabavu, trgovinu, kongrese, ugostiteljstvo, modu, te ina događanja od društvenog interesa i postali su prostor izlazaka i dolazaka ne samo stanovnika Dubrovnika i cijele županije već i turista čiji se broj svake godine povećava.

Komercijalna namjena prostora Lazareta je vrlo važna jer se na taj način ovaj vrijedni prostor približio onima kojima i treba biti namijenjen – ljudima. Na trgu Lazareta su ugostiteljski objekti s odličnom ponudom hrane i pića, prostor u kojem moda dolazi do izražaja kroz dizajnerski potpisane uradke, tu je i ponos Dubrovnika Folklorni ansambl Linđo, Art radionica Lazareti, regionalni centar za izgradnju zajednice i razvoj civilnog društva Deša, te studentski teatar Lero.

Pratite nas

Prostori

  • Multifunkcionalna dvorana 1

  • Multifunkcionalna dvorana 2

  • Dnevni boravak s knjižnicom

  • Multifunkcionalna dvorana 4

  • Sound Room

Kontakt

Adresa

Frana Supila 10,
20000 Dubrovnik

Telefon

+385 20 638 208

E - mail

info@dubrovackabastina.com