Scroll to top
en hr

IZLOŽBA “MURA INCOGNITA – NEPOZNATA UTVRĐENJA ŠIBENIKA I OKOLICE”

31, ožujak, 2023

18:00

Lazareti

Izložba | Kreativnost | Predavanje

U petak, 31. ožujka i subotu, 1. travnja u Lazaretima je gostovala javna ustanova Tvrđava kulture iz Šibenika s bogatim programom koji je započeo otvorenjem izložbe “Mura Incognita: nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice” i predavanjem „Baština kao pokretač razvoja: model upravljanja kulturnom baštinom na primjeru šibenskih tvrđava“ koje je održala Gorana Barišić Bačelić, ravnateljica Tvrđave kulture Šibenik, upoznavši nas s obnovom šibenskih tvrđava koja je jedan je od najboljih, ako ne i najbolji i najpoznatiji primjer fizičke obnove i revitalizacije kulturne baštine u Hrvatskoj zahvaljujući korištenju fondova Europske unije.
Na izložbi je predstavljeno 16 lokacija: tri do sada nezamijećene strukture Tvrđave sv. Mihovila, Tvrđava sv. Ivana, te 12 raštrkanih utvrda nekadašnjeg srednjovjekovnog i novovjekovnog šibenskog distrikta. Neke od lokacija do sada su bile potpuno nepoznate, a o drugima su prezentirani brojni novi povijesni podaci, fotografije i nacrti, pronađeni ili izrađeni kroz terenske preglede, arhivska ili arheološka istraživanja.
Sva ova utvrđenja, bilo da su ih gradili Šibenčani, Mlečani ili Osmanlije, podsjetnik su na zaboravljen i nesiguran život u graničnim područjima te na duboke demografske i društvene promjene koje su se tada događale i koje se osjećaju sve do današnjih dana.
Osim prezentacije samih lokaliteta, cilj izložbe je i dugoročno podizanje svijesti i angažiranosti oko spomeničke baštine, radi čega se planiraju i nove edukativne aktivnosti.

Subotnji program bio je namijenjen najmlađima; u 5. lađi Lazareta organiziran je zabavno-edukativni program za djecu Fortress VR Game Room na kojemu su djeca dobila priliku priliku zaigrati četiri interaktivne VR igre i kroz njih se okušati u korištenju starog oružja, bijegu iz tamnice ili utrci kroz staru šibensku jezgru te radionica novca od gline.

Izložba “Mura incognita – nepoznata utvrđenja Šibenika i okolice” ostaje otvorena do 18. travnja.