Scroll to top
en hr

KNJIŽEVNO GOSTOVANJE DANIJELE CRLJEN U LAZARETIMA

3, ožujak, 2023

18:00

Lazareti

Književnost

U Lazaretima je gostovala spisateljica Danijela Crljen, autorica jednog od najvećih hrvatskih književnih hitova, romana „Strah od kupine“. Roman koji pokriva stotinu godina povijesti jedne splitske obitelji kroz povijesne i društvene mijene sa snažnim akcentom na sudbine ženskih članova obitelji i nedovoljno poznato i često prešućivano žensko iskustvo, napisan vješto, no istodobno s dubokim emotivnim angažmanom, osvojio je publiku i postao jedna od najtraženijih domaćih proza, a prvo izdanje „Straha od kupine“ sasvim je rasprodano. Književnica je nedavno doživjela nesvakidašnje priznanje za svoj rad – „Strah od kupine“ uvršten je popis lektire jedne hrvatske gimnazije.
Dodatno zadivljuje činjenica da autorica ne dolazi iz humanističke struke, Danijela Crljen po zanimanju je magistar znanosti na području ekonomije i direktorica je ACI marine u Slanom, a ekonomijom i turizmom bavi se i kroz znanstveni i predavački rad na više hrvatskih sveučilišta. „Strah od kupine“ njezin je prvi roman.
Gostovanje Danijele Crljen privuklo je u Lazarete mnoštvo ljubitelja „Straha od kupine“. Autorica je u razgovoru s moderatoricom Ivanom Marinović približila publici poticaj za nastanak svog romana i proanalizirala temu ženskog položaja u povijesnom, obiteljskom i poslovnom okružju kojom se roman bavi te je svojom neposrednošću, duhovitošću i pristupačnošću oduševila sve prisutne.