Scroll to top
en hr

VIDEOIGRANJE S UMJETNOŠĆU

15, listopad, 2021

10:00

Lazareti

Izložba | Koncert | Kreativnost

Autorski projekt „Videoigranje s umjetnošću“ Filipa Merčepa i Boy van Ooijena izvodio se u 5. lađi Lazareta od 15. do 20. studenog u partnerstvu s Dubovačkom baštinom i uz potporu Ministarstva kulture RH. Nakon Dubrovnika, projekt se nastavio u Tehničkom muzeju u Zagrebu.
Cilj izložbe bio je pokazati djeci i mladima kako da razmišljaju o svojim mobitelima i igraćim konzolama kao o instrumentu koji se može koristiti u vlastite kreativne svrhe što će doprinijeti općem cilju širenja kreativnosti i razvijanju individualnih kreativnih ideja.
Posjetitelji su uz izložbu na svakodnevnim radionicama imali priliku saznati sve o tome kako su te instalacije nastale te koje još mogućnosti postoje u kreativnom radu s audio-vizualnom glazbom.
Projektom „Videoigranje s umjetnošću“ autori bi voljeli djecu i mlade potaknuti na istraživanje, na iznošenje vlastitog mišljenja koje će ih potaknuti na samostalno pronalaženje kreativnih rješenja za svakodnevne situacije s kojima se susreću.
Izložba se sastojala od 3 instalacije:
– Vizualna – u kojoj su posjetitelji kontrolerom za Playstation kreirali vlastite vizuale za glazbu koju inače slušaju.
– Audio – uz pomoć koje su grupno pravili svoje vlastite kratke kompozicije koristeći svoj glas i kontroler.
– Audio/vizualna – s kojom su kao grupa svjetiljkama mobitela i kontrolerima stvarati oblike koji svojim nastajanjem stvaraju glazbu.

Sve radionice bile su u potpunosti popunjene.

Izložba je zatvorena 20. studenog uz završni koncert Filipa Merčepa (vibrafon i elektronika) i Boya van Ooijena (elektronika i vizuali.)
Biografije umjetnika:
Filip Merčep svojim projektima konstantno dokazuje da je osoba te umjetnik širokog spektra interesa i djelovanja. Kao koncertni umjetnik Filip je iznimno aktivan svirajući solo te uz pratnju većinu hrvatskih orkestara na svim većim domaćim festivalima i dvoranama. Nakon diplome na Muzičkoj akademiji u Zagrebu 2015. godine u klasi prof. Igora Lešnika, Filip je počeo otkrivati svoj muzički jezik i raditi na konceptualnim projektima koje je predstavio na Osorskim glazbenim večerima, Dubrovačkim ljetnim igrama da nabrojimo neke. To je sve odvelo do toga da upiše usavršavanje na Live Electronics studiju pri Konzervatoriju u Amsterdamu kod priznatog audio-vizualnog umjetnika, kompozitora elektroničke glazbe i pedagoga Marcela Wierckx-a. kod kojeg je diplomirao 2020.
Voditelj je i asistent majstorskih radionica u University of Miami, Humboldt University u Kaliforniji Glazbenoj akademiji u Hannover, Glazbenoj akademiji u Nurembergu, Konzervatorija u Lyonu i University of Toronto u kojima je predstavljao glazbu hrvatskih autora za udaraljke i držao predavanje o programiranju u glazbi. Od 2017. godine počeo je održavati svoj vlastiti marimbistički seminar, a od 2019. godine sa svojim kolegama iz Amsterdama organizirao Live Electronics Summer Workshop u Grožnjanu. Filip je MarimbaOne umjetnik te mu je od 2018. Ministarstvo kulture RH priznalo status slobodnog umjetnika.
Boy van Ooijen je aktivan kao bubnjar i producent u 12 različitih projekata svirajući po cijelom svijetu. Diplomirao je Live Electronics na Conservatorium van Amsterdam. Uz njegov pisani rad ‘Classifying Sound by Algorithm’, Boy je razvio algoritam napisan u Pythonu koji prepoznaje elemente bubnjeva u realtime-u, da bi svirajući bubnjeve mogao pokretati razne vizuale, svjetla kroz DMX protokol ili za kontrolirati sintesajzera. Nakon diplome, nastavio je usavršavati i proširivati svoj algoritam da bi našao što bolje načine da izvuče što više muzičkih informacija iz snimki. Taj algoritam koji detektira muzičke instrumente i motive u realtime kontekstu mu je pružio mogućnost da eventima i dvoranama pruži sustav koji može napraviti interaktivni i kreativni light show ili kontrolu lasera audio signalom samo slušajući snimke koje puštaju.