Scroll to top
en hr

IZLOŽBA MERSADA BERBERA “U ČAST DUBROVNIKU”

27, rujan, 2023

19:00

Lazareti

Izložba

U organizaciji Dubrovačke baštine d.o.o. i Zaklade Mersad Berber 27. rujna u IV. i V. lađi Lazareta svečano je otvorena izložba slavnog umjetnika Mersada Berbera pod nazivom „U čast Dubrovniku – Hommage to Dubrovnik“
Na izložbi su predstavljena odabrana djela iz ciklusa „Dubrovačke Flore“, „Hommage Vlahu Bukovcu“, „Ratni dnevnik“ , a premijerno su predstavljene kulise iz Gundulićevog epa “Osman”, kazališne predstave HNK Zagreb iz 1993. godine.
Mersad Berber bio je iznimno vezan uz Dubrovnik i smatrao je Dubrovnik svojim trećim domom, nakon Sarajeva i Zagreba. U njegovom atelijeru u Lozici nastala su mnoga djela inspirirana Dubrovnikom, njegovom poviješću, ljepotom i njegovim jedinstvenim ambijentom.
Na otvorenju izložbe mnogobrojne štovatelje Berberovog djela okupljene u Lazaretima pozdravila je direktorica Dubrovačke baštine Katarina Milat Kralj. Direktorica Zaklade Mersad Berber Ira Berber zahvalila se organizatorima izložbe Dubrovačkoj baštini i Gradu Dubrovniku. Bivši direktor aukcijske kuće Christie`s London i počasni član Fondacije Mersad Berber Terence Rodrigues govorio je o slikarevoj ostavštini, reputaciji i poziciji u svjetskim tokovima suvremene umjetnosti te izrazio svoje oduševljenje ljepotom i kulturnom baštinom Dubrovnika, a povjesničar umjetnosti prof. dr. sc. Antun Karaman prisjetio se Mersada Berbera kao posebne osobe i približio publici karakteristike Berberovog stila.
U ime Grada Dubrovnika govorila je predsjednica Odbora za međunarodnu suradnju Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Katarina Doršner.
Izložba ostaje otvorena do 23. listopada i može se posjetiti svakim radnim danom od 9 do 19 sati, a subotom od 17 do 21:30. Izložba je zatvorena nedjeljom.