Scroll to top
en hr

OTVARANJE IZLOŽBE “MOTIVI NA STEĆCIMA DUBROVAČKOG PODRUČJA”

14, srpanj, 2021

21:00

Lazareti

Izložba

U organizaciji Dubrovačke baštine i Dubrovačkih muzeja 14. srpnja u četvrtoj lađi Lazareta otvorena je izložba „Motivi na stećcima dubrovačkog područja“ autora višeg kustosa Arheološkog muzeja dr.sc. Domagoja Perkića.
Stećke, specifične nadgrobne spomenike kasnog srednjovjekovlja, možemo pronaći na području BiH, istočne Srbije, Crne Gore, Hrvatske, od zaleđa Zadra pa sve do našeg područja. Ova Izložba kroz fotografije, crteže i 3D modele predstavlja najzanimljiviji aspekt stećaka, dosad nedovoljno poznat javnosti – motive koji se na njima javljaju i njihovu iznimno zanimljivu, skrivenu i tajnovitu simboliku. Bogata i višeznačna simbolika motiva na stećcima omogućuje nam proniknuti u svijet srednjovjekovnog čovjeka, od praktične svakodnevice do promišljanja svetosti, te je usprkos vremenskom odmaku, nesmanjeno poticajna i izazovna i za suvremenog čovjeka.
Likovni postav potpisuje viša kustosica Ivona Michl, a grafički dizajn i dizajn holograma Studio m&m. Autorica crteža stećaka je Marta Perkić, a 3D modele stećaka izradile su tvrtke Lupercal j.d.o.o. i Neir d.o.o. Koordinatorica izložbe je Zrinka Lucianović, stručna suradnica za kulturna događanja u Dubrovačkoj baštini.