Scroll to top
en hr

PREDSTAVLJANJE KNJIGE IVICE MARTINJAKA “SUSRETI KONAČNOG I BESKONAČNOG”

26, listopad, 2023

19:00

Lazareti

Prezentacija | Znanost

U organizaciji Dubrovačke baštine d.o.o. 26. listopada u V. lađi Lazareta  održano je predstavljanje znanstveno-popularne uspješnice izv.prof.dr.sc. Ivice Martinjaka „Susreti konačnog i beskonačnog“. Uz autora, knjigu su predstavile prof. Marina Marega Selecki i dr.sc. Marlena Ćukteraš.
Jedan od najintrigantnijih pojmova u matematici i drugim znanostima, pojam beskonačnosti, u knjizi se obrađuje na sustavan i iznenađujuće pristupačan način. Opisom poznatih paradoksa i nizom novih otvorenih problema autor nas vodi do najdubljih pitanja koja izazivaju intuiciju i pobuđuju našu maštu i kreativnost. Knjiga je svojevrsni vodič za razna područja matematike i fizike i nije namijenjena samo stručnjacima, već svim ljubiteljima dobre knjige, a svakoga će čitatelja „zaraziti“ autorovom fascinacijom ljepotom matematike.
Ivica Martinjak je doktorirao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a nakon toga se usavršavao na matematičkim institutima Sveučilišta u Cambridgeu i Sorboni. Na poslijediplomskom studiju matematike u Zagrebu predaje kolegije iz diskretnog dijela matematike. Radove objavljuje u američkim, francuskim i drugim znanstvenim časopisima. Recenzent je za petnaestak znanstvenih časopisa. Urednik je dvaju zbornika radova.