Scroll to top
en hr

PREDSTAVLJANJE KNJIGE VESNE MIOVIĆ “DUBROVAČKI PLES S KUGOM: VRIJEME LAZARETA NA PLOČAMA”

6, srpanj, 2023

20:30

Lazareti

Edukacija | Književnost | Prezentacija

Dubrovačka baština d.o.o. i Zavod za povijesne znanosti HAZU u Dubrovniku predstavili su 6. srpnja u petoj lađi Lazareta knjigu Vesne Miović: “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama”
Vesna Miović je međunarodno priznata istraživačica povijesti osmansko – dubrovačkih odnosa i povijesti dubrovačkih Židova. U svojim radovima se u više navrata bavila Lazaretima na Pločama: prvo kada je prije dvadesetak godina proučavala ulogu osmanskog emina koji je stanovao u Lazaretima, potom u sklopu monografije „Lazareti u Dubrovniku“ izdane prigodom završetka projekta „Lazareti –kreativna četvrt Dubrovnika“.
Knjiga “Dubrovački ples s kugom: vrijeme Lazareta na Pločama” daje dosad najcjelovitiji prikaz jedinstvenog i iznimno učinkovitog dinamičnog sustava obrane od kuge zahvaljujući kojem je Dubrovačka Republika uspješno branila živote stanovnika i ekonomski opstanak. Pored toga, donosi i nove spoznaje o povijesti svih dubrovačkih lazareta do pada Republike; o nastanku, radu i organizaciji sanitarnog kordona te o iznimno važnoj ulozi vlastele koja je bila u prvim redovima obrane od kuge.
Knjigu su, pored autorice, predstavile Nella Lonza i Ljiljana Betica Radić te moderatorica Zrinka Lucianović