Scroll to top
en hr

TJEDAN INDIJE U DUBROVNIKU

20, veljača, 2023

19:00

Lazareti

Edukacija | Ples | Predavanje

Bogatim programom u Lazaretima, Lađa 5 i 6 – FA Linđo i kinu Sloboda, započinje međunarodni kulturni program „Tjedan Indije u Dubrovniku”, koji će od 20. do 26. veljače predstaviti kulturu, običaje, razgovore, kostime i gastronomiju inspirirane Indijom (Culture, Cinema, Conversations, Costumes, Cuisine).
Ovaj jedinstveni tjedan Indije u Dubrovniku organiziran je uz potporu Indijskog vijeća za kulturnu razmjenu (ICCR), Društva hrvatsko-indijskog prijateljstva Dubrovnik, Folklornog ansambla Linđo, Grada Dubrovnika, Dubrovačke baštine, Kinematografa Dubrovnik te Veleposlanstva Indije u Zagrebu.

Program manifestacije:

„Razgovori o Indiji” i Goran Karan
Otvorenje događaja je u ponedjeljak, 20. veljače, s početkom u 19.00 sati u Lazaretima, Lađa 5 uz program pod nazivom „Razgovori o Indiji”. U programu će sudjelovati Swami Vivek Puri, voditelj sustava Joge u svakodnevnom životu, koji će održati predavanje pod naslovom „Sanatan Dharma nacrt svemira”. Zatim slijedi i razgovor uz Gorana Karana s naslovom „Indija ima posebno mjesto u mome srcu”.
Gastronomija
Od ponedjeljka do petka, odnosno od 20. do 24. veljače, između 11.30 i 16.00 sati, ljubitelji gastronomije imat će priliku kušati indijska jela pripremljena u veganskom restoranu Nishta, Prijeko bb.
Joga i meditacija te kultura zdravlja
Indijski tjedan nastavlja se u utorak, 21. veljače, u 18 sati u Lazaretima, lađa 5 s predavanjem „Što je zapravo joga i koja joj je svrha – Uvodno predavanje o putu i povijesti joge”, koje će održati Marija Grgurević iz holističkog fitness studija Elixir Vitae Studio. Potom će uslijediti predavanje „Svrha i praktične koristi od meditacije za svakodnevni život” Zdravka Basellija iz TM centra Dubrovnik s početkom u 19.30 sati.
U četvrtak, 23. veljače, građani su pozvani na radionicu „Vježbanje joge – tko, kako i zašto?” koja će se održati u 17.30 sati u prostorijama studija OKEY yoga, Donje Obuljeno 38, Mokošica, dok će u petak u 17.00 sati studio Buddha’s cat, Uz Posat 9, održat će radionicu Sat Yin joge.

Bhoomika – plesni spektakl iz Indije
Spektakularni suvremeni plesni ansambl Bhoomika iz Indije predstavit će opus vlastitih suvremenih, ali i tradicionalnih indijskih plesova čija povijest seže unazad 50 godina. Nastup će se održati u srijedu, 22. veljače, s početkom u 19.00 sati u Lazaretima, Lađa 5 i 6 – Folklornog ansambla Linđo, pod pokroviteljstvom ICCR-a. Bhoomika Creative Dance Center nacionalna je izvedbena umjetnička organizacija koja je bila na čelu unošenja novog duha u indijski ples od svog osnutka 1972. godine. Pokrenut od strane grupe progresivnih umjetnika, centar se razvio u plesnu kompaniju poznatu po inovativnim i eksperimentalnim koreografijama koje su privukle pozornost kritičara na mnogim poznatim festivalima u Indiji i inozemstvu.
Tonći Šitin o Rabindranath Tagoreu; Stipe Božić o Himalaji
U četvrtak, 23. veljače, s početkom u 19.00 sati, povjesničar i glazbeni kritičar iz Splita dr. sc. Tonči Šitin, održat će predavanje o Rabindranathu Tagoreu pod naslovom „Cijelog života tražio sam te u pjesmama svojim”. Potom će poznati alpinist Stipe Božić održati predavanje pod naslovom „Himalaja – sveti vrtovi Indije”, o svojim susretima sa svetim vrhovima Himalaje, a koji su staništa vrhunskih hinduističkih božanstava. Drevne mitološke priče umnogome govore o razvoju i širenju indijske kulture koja se u povijesti širila i na Zapad.
Ciklus indijskih filmova i zatvaranje tjedna Indije u Dubrovniku
Od 24. do 26. veljače, u suradnji s Veleposlanstvom Republike Indije u Republici Hrvatskoj, u kinima Visia i Sloboda održat će se „Ciklus indijskog filma”, u sklopu kojeg će se prikazat pet nagrađivanih indijskih filmova snimljenih u proteklom desetljeću.

Ciklus započinje u petak u 16.00 sati s projekcijom filma „Priča” (Kahaani) Sujoya Ghosha, od strane kritike hvaljeni i višestruko nagrađivani triler koji prati trudnicu u neizvjesnoj potrazi za nestalim suprugom. Također ističemo film „Piku”, nagrađivanu komičnu dramu redatelja Shoojita Sircara o neobičnom odnosu kćeri i ekscentričnog oca. U sklopu Ciklusa prikazat će se i filmovi „Bang Bang!” (2014) „Mary Kom” (2014) i „Queen” (2014).